Waarom het paard?

Paarden zijn zeer gevoelig en sociaal ontwikkelde dieren die onze impulsen goed aanvoelen. Zij voelen instinctief aan wat iemand echt wil, vaak voordat diegene dat zelf weet. Ze merken onbewuste emoties op als onzekerheid, agressie en dominantie, maar ook zekerheid en toewijding. Paarden reageren daar duidelijk op.
Wij zijn gewend om te communiceren met beide benen op de grond. Op het paard hebben wij niets aan deze vermeende zekerheden, omdat we dan met lichaamsbeheersing te maken krijgen, het evenwicht krijgen en behouden – steeds in connectie met een ander soort levend wezen. We leren de ongewone bewegingsimpulsen van het paard interpreteren en daarop te reageren. We leren het loslaten van controle en omgaan met onze frustraties. Het paard zal ons onvermogen uiten en zo komen we onszelf tegen.


Het paard beschikt over diverse kwaliteiten die de basis zijn van equitherapie:

Beweging

image7

De stap, draf of galop van het paard heeft een specifieke werking op het menselijk lichaam en geest.

Sociale vaardigheden

Als kuddedier met grote intelligentie, beschikt het paard over uitzonderlijke sociale vaardigheden, ook naar de mens toe.

Analoge communicatie

Het paard communiceert via minimale lichaamssignalen, is daarin integer en begrijpt geen dubbele boodschappen. Hij is eerder gevoelig voor uitstraling dan voor woorden.

Acceptatie

Het paard accepteert iedereen, motiveert tot contact en stelt ook duidelijk grenzen.

Op veel mensen heeft het paard een grote aantrekkingskracht, waardoor ze tijdens contact met het paard zich makkelijker kunnen openstellen en gaandeweg grenzen verleggen.